Práva a povinnosti pojištěnců pohybujících se v Evropské unii se zaměřením na veřejné zdravotní pojištění - Blažková, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Práva a povinnosti pojištěnců pohybujících se v Evropské unii se zaměřením na veřejné zdravotní pojištění Česká republika se 1. května 2004 stala členským státem Evropské unie. Státy EU se rozhodly vzájemně spolupracovat v politické a hospodářské oblasti a postupně se integrovat v nadnárodní strukturu, která je výhodná pro všechny zúčastněné země. Integrační opatření se nevyhnula ani zdravotnictví. V systému veřejného zdravotního pojištění přinesl vstup České republiky do Evropské unie spoustu změn. Tyto změny jsou pro pojištěnce České republiky přínosem a mají velký význam. V rámci EU platí pravidlo, které určuje, že každý pojištěnec je pojištěn v zákonném systému pouze jednoho státu. Pro pojištěnce, kteří se pohybují mezi jednotlivými členskými zeměmi, jsou velmi důležitá pravidla o příslušnosti k právním předpisům daného státu. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. Cílem teoretické části je pomocí dostupné literatury shrnout problematiku poskytování zdravotní péče pojištěncům České republiky v rámci Evropské unie. Volný pohyb osob představuje odstranění všech překážek mezi jednotlivými členskými státy. Dále jsem se zaměřila na oblast, která není našim pojištěncům tak známá. Jedná se o vyžádanou zdravotní péči v rámci Evropské unie. Cílem praktické části je zjistit úroveň právního povědomí pojištěnců ČR v této oblasti. K dosažení výzkumného cíle byly stanoveny dvě hypotézy. Právní povědomí bylo zjišťováno kvantitativním výzkumem pomocí metody dotazování náhodným výběrem v období od 1. 10. 2009 do 31. 1. 2010 v rámci Jihočeského kraje. Výzkumný soubor tvořilo 266 respondentů obojího pohlaví ve věku od 20 do 60 let. Dle vyhodnocených dat respondenti znají právo na nezbytnou péči v případě svého vycestování do zemí EU pouze s Evropským průkazem zdravotního pojištění a povinnost platit spoluúčast v případě ošetření. Jen velmi malou znalost prokázali respondenti pokud se jedná o právo na vyžádanou péči. Výsledky bakalářské práce mohou posloužit jako plnohodnotný zdroj informací pro studenty středních a vysokých škol, pro pracovníky zdravotnických zařízení a zdravotních pojišťoven, ale i pro širokou veřejnost.
Rights and duties of insurance holders moving inside EU with focus on general health insurance
Keywords: Evropská unie; Evropský průkaz zdravotního pojištění; komerční pojištění; nezbytná péče; vyžádaná péče; zdravotní pojištění; European Union; European Health Insurance Card; commercial insurance; emergency medical care; planned medical treatment; health care