Daňové zatížení vybraných výrobků spotřebními daněmi - Chaloupková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou spotřebních daní v České republice od vstupu do Evropské unie dne 1. května 2004. Hlavním cílem je analyzovat změny zatížení vybraných výrobků spotřebních daní a vliv právních předpisů EU na tyto změny. V teoretické části je popsán zákon o spotřebních daních a jeho změny po roce 2003, dále jsou zde uvedeny směrnice EU v oblasti spotřebních daní, zejména pak směrnice Rady 2008/118/EC o obecné úpravě spotřebních daní. Praktická část se vztahuje konkrétně na daně z cigaret. Práce je zaměřena na nejpopulárnější značky cigaret, a to Start, Petra, L&M, Camel a Marlboro. Obsahuje výpočty daně z cigaret v letech 2003 - 2010. Spotřeba cigaret v České republice je porovnána se spotřebou v členských státech. K dispozici je také srovnání s členskými státy ohledně celkové minimální spotřební daně, maloobchodní prodejní ceny cigaret nejprodávanější cenové kategorie a výnosů ze spotřební daně z cigaret.
Tax Incidence of Selected Products by Consumption Taxes
Keywords: Spotřební daň; daň z cigaret; daňová sazba; pevná část daně; procentní část daně; spotřeba cigaret.; Excise duty; cigarette tax; tax rate; specific tax; ad valorem tax; cigarette consumption.