Sledování dynamiky změn saturace kyslíkem při různě dlouhé apnoi - Bezruk, Dmitriy (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem naší bakalářské práce je sledování dynamiky změn saturace kyslíkem při různě dlouhé apnoi u skupin běžců, plavců a nesportujících probandů pro zjištění, zda potápěčský trénink na souši bude mít vliv i na jiné skupiny lidí po osmitýdenní intervenci. Po intervenci, která obsahovala dýchací trénink doma čtyřikrát týdně na toleranci kyslíku a na toleranci oxidu uhličitého v organismu, hodnoty saturace u všech probandů byly nižší, hodnota srdeční frekvence u běžců a nesportujících probandů klesla a délka zádrže při maximální apnoi se u všech probandů prodloužila a byla prokázaná věcná významnost. Využití kyslíku v praxi je zásadní nejen pro potápěče a vytrvalostní sportovce, ale i pro běžnou populaci.
Monitoring the change dynamics of oxygen saturation at different lengths of apnoia
Keywords: běžci; plavci; nesportující probandi; saturace; srdeční frekvence; dýchání; trénink; intervence.; runners; swimmers; non-sporting people; saturation; heart-rate; breathing; training; intervention