Obtížná životní situace klienta po těžkém pracovním úrazu - Ladmanová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Za pracovní úraz se považuje jakékoliv poškození zdraví nebo smrt, které byly pracovníkovi způsobeny nezávisle na jeho vůli krátkodobým, náhlým, násilným působením vnějších vlivů při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s nimi. Těžké úrazy trvale invalidizují a vedou k závislosti na péči druhých. Cílem této práce bylo zmapovat životní situace klientů po těžkém pracovním úrazu. Práce pojednává o pracovních úrazech, jejich následcích a o možnostech navrácení se do pracovního procesu po pracovním úrazu. Zabývá se řešením životní situace po těžkém pracovním úrazu, a to využitím nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti a sociálních služeb. Výzkumný vzorek tvořily zaměstnanci, kterým byl v letech 2008 a 2009 klasifikován těžký pracovní úraz. K výzkumu jsem zvolila metodu dotazníkového šetření. Výsledkem práce, metodou shromáždění, utřídění a ucelení informací z mnoha zdrojů, je přehledný celek několika kapitol, týkající se problematiky následků těžkých pracovních úrazů a následků vzniku případného zdravotního postižení. Ze závěru výzkumu vyplynulo, že po těžkém pracovním úrazu, který způsobí invaliditu klienta, klienti využívají nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti a též sociální služby poskytované sociálním systémem v České republice. Téma může být využito nejen jako materiál pro lékaře a sociální pracovníky, kteří mají v péči klienty rehabilitující po těžkém pracovním úrazu, ale i pro samotné zaměstnance a zaměstnavatele, a také jako informační materiál pro potřeby Oblastních inspektorátů práce. Problematika těžkých pracovních úrazů by se měla řešit hned v prvopočátku problému, tzn. před tím, než k úrazu dojde, a to především prevencí. Zákonem je pro zaměstnavatele stanovená povinnost vytvářet bezpečné pracovní podmínky, seznámit zaměstnance s riziky práce a s bezpečným pracovním postupem. Kontrolou dodržování stanovených pracovních postupů se mohou minimalizovat rizika úrazovosti na co nejmenší možnou úroveň. Školení bezpečnosti práce pro skupinu zaměstnanců doporučuji provádět srozumitelným způsobem s aktivním využíváním zpětné vazby.
Difficult personal position of client after serious industrial accident
Keywords: nástroje aktivní politiky zaměstnanosti; pracovní úraz; sociální služby; zdravotně postižení; instruments of active employment policy; industrial accident; social services; health handicap