Střední zdravotnický personál ve vztahu k odbornému dohledu u Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje - Spáčilik, Martina (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá rozdíly v rámci dohledu poskytovaného na zdravotnických záchranných službách Jihočeského kraje. Pro potřeby výzkumu se tato bakalářská práce úzce zaměřuje na Zdravotnickou záchrannou službu v Českých Budějovicích, Písku, Krumlově a Milevsku. Je koncipována především jako upozornění na velkou rozmanitost přístupů k odbornému dohledu a vyvíjí snahu o zlepšení tohoto stále se prohlubujícího problému, a to nejen v oblasti Jihočeského kraje. Teoretická část se dělí na dva hlavní celky. První je věnován především důležitosti odborného dohledu a důvodům, proč je tak významnou součástí profese zdravotnického záchranáře. Druhý celek se zabývá zejména možnostmi a inovacemi, které jsou v rámci odborného dohledu možné a na některých místech, především v zahraničí, jsou prováděny. Praktická část je vytvořena na základě kvalitativního výzkumu technikou polostrukturovaných rozhovorů. Tato část je doplněna krátkým znalostním testem. Výzkumný soubor tvořili respondenti z řad Zdravotnické záchranné služby v Českých Budějovicích, Písku, Krumlově a Milevsku. Na každém výjezdovém pracovišti byli respondenti zvoleni jak z řad mužů, tak z řad žen bez ohledu na věk nebo dosažené vzdělání. Nejzajímavější byly odpovědi čerstvých absolventů, kteří mají s odborným dohledem nejaktuálnější zkušenosti. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že všichni respondenti hodnotí poskytování odborného dohledu za prospěšné v rámci získání jistoty ve vykonávání činností, ke kterým má zdravotnický záchranář kompetence, a to jak v činnostech, které provádí s indikací lékaře, tak v těch, které může vykonávat bez indikace lékaře. Přes zřejmou prospěšnost vykonávání odborného dohledu členové Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje nemají dostatečné teoretické znalosti o odborném dohledu. Převážná část respondentů si spojuje odborný dohled pouze s dohledem a školením, které jim je nebo bylo poskytnuto po dobu nástupní praxe. Dále bylo na základě výzkumu zhodnoceno, že odborný dohled je v rámci Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje vykonáván odlišně. Na některých výjezdových stanovištích je aplikace odborného dohledu respondenty hodnocena jako naprosto nedostatečná, naopak na jiných výjezdových stanovištích je poskytnutý odborný dohled hodnocen velmi pozitivně. Závěrem je potřebné připomenout, že odborný dohled je velmi důležitou součástí profesního života zdravotnického záchranáře nebo všeobecné sestry pracujících ve zdravotnické záchranné službě, proto by se mu měla věnovat náležitá pozornost.
Nursing Staff in Relation to Professional Supervision of Emergency Medical Services in South Bohemian Region
Keywords: zdravotnická záchranná služba; zdravotnický záchranář; odborný dohled; kompetence; nástupní praxe; indikace lékaře; Emergency medical services; paramedics; professional supervision; competence; starting practice; indications of a doctor