Měření spotřeby pohonných hmot různých konstrukcí pluhů - Švec, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této práce je změření spotřeby pohonných hmot soupravy při orbě s použitím jednostranného a oboustranného pluhu v totožných podmínkách zemědělského podniku v ČR a zhodnotit naměřené výsledky. Dalším cílem práce je odpovědět na vědecké hypotézy, která ze sledovaných technologií má vliv na úsporu nákladů a jestli má tato technologie vliv na kvalitu plodiny. Obsahem práce je popis půdy a její vlastnosti, dále se zaobírá zpracováním půdy, zvláště orbou a jejím parametrům a nářadím potřebným k těmto operacím. Speciálně potom popisuje konstrukci pluhů. V neposlední řadě práce obsahuje faktory, které mohou ovlivňovat ekonomiku práce. Měřením byla zjištěna spotřeba motorové nafty soupravy s jednostranným a oboustranným pluhem v totožných podmínkách. Na základě této spotřeby bylo zjištěno, která z technologií je úspornější, popřípadě o kolik %.
Measure the fuel consumption of various constructions plows
Keywords: půda; zpracování půdy; orba; jednostranný pluh; oboustranný pluh; spotřeba paliva; soil; soil processing; tillage; unilateral plow; reversible plow; fuel consumption