Malovýrobní technologie využití a zpracování ovoce z extenzivních biosadů - Prekopová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce bylo zjistit rychlost rozvoje extenzivních ekologických sadů v Jihomoravském kraji, vyhodnotit potenciál jejich produkce, legislativní, ekonomické a environmentální aspekty. Výzkum probíhal za pomocí dotazníkového šetření a návštěvou ekologických sadařů hospodařících v Jihomoravském kraji. Ostatní data byla získána ve spolupráci s kontrolní organizací BIOKONT CZ, s.r.o., a za pomocí webových stránek Ministerstva zemědělství i svazu Pro-bio. Z výsledků je patrné, že současné době je na Ministerstvu zemědělství registrováno 4402 ekologických subjektů z tohoto počtu tvoří 3894 ekologičtí zemědělci. K datu 31. 3. 2014 bylo v ČR 689 bio sadařů, z nichž je registrováno 17% v Jihomoravském kraji. Produkci ze svých sadů sklízí 14 z 16 dotazovaných sadařů. Jeden sadař, založil svůj sad nikoliv pro produkci plodů nýbrž pro zisk enzymu z černého rybízu. Pouze u jednoho z dotazovaných sadařů, lze vznést obavu, že sad převedl do systému ekologie jen za vidinou dotace, jelikož produkci ze sadu nesklízí. Jako důvod uvádí, staří stromů v sadě a nedostatek opylovačů. Ostatní farmáři, založili sady z přesvědčení, že ovoce vypěstované podle pravidel ekologického zemědělství je lepší než konvenční.
Small scale technology utilization and processing of fruit orchards extensive bio
Keywords: Jihomoravský kraj; ekologické zemědělství; ekologický sad; dotace; přechodné období.; South Moravian region; organic farming; organic orchard; subsidies; transitional period.