Vliv rozvoje sebekontroly a sebeúcty na snižování nadváhy prostřednictvím jógového tréninku u mužů \\ - Pospíšilová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2009)
V této diplomové práci jsem se zabývala zkoumáním obezity a její redukcí pomocí 12-týdenního intervenčního pohybového programu. Celý výzkum byl součástí 3letého vědeckého projektu, nazvaného ''Pozitivní efekty rozvoje sebekontroly a sebeúcty na snížení nadváhy prostřednictvím jógového tréninku'' a podporovaného grantem z České grantové agentury GAČR No 406/05/2431 zaměřeného na pohlaví, věk a redukci nadváhy, kterého se zúčastnilo 400 dobrovolníků. Pro můj výzkum v rámci DP bylo vybráno 30 mužů seniorů s nadváhou a obezitou I. stupně. U experimentální skupiny seniorů byl aplikován intervenční jógový program v období únor 2008 až květen 2008 a u kontrolní skupiny proběhla pouze měření ve stejném časovém období. Program mé diplomové práce byl zaměřen na zjištění nadváhy a obezity pomocí hodnot BMI, BIA a měřením tloušťky kožních řas kaliperem, dále na zjištění sebepojetí a sebeúcty a následné pozitivní ovlivnění jejich psychických a sociálních parametrů při redukci aktuální tělesné hmotnosti pomocí jógových cvičení a zavedením zdravého životního stylu. Po ukončení intervenčního pohybového programu byly pomocí statistických metod vyhodnoceny získané výsledky, které jsou zahrnuty v publikaci paní doc. Krejčí, Factors of self-control and self-esteem in overweight reduction. Výsledky prokázaly, že absolvováním IP, pravidelným cvičením jógy alespoň 30 minut denně spolu s dodržováním zdravého životního stylu a praktikováním jógových relaxačních technik, došlo ke snížení nadváhy a obezity I. stupně, k udržení hmotnosti a zlepšení psychického stavu.
The influence of development of self-control and self-esteem in overweight reduction through yoga training for men
Keywords: nadváha; obezita; jóga; redukce; intervenční jógový program; sebekontrola; sebeúcta; overweight; obesity; yoga; reduction; interventional program; self-control; self-esteem