Současné priority v péči o fyziologického novorozence v porodnici z pohledu matek. - Kubátová, Klára (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce s názvem " Současné priority v péči o fyziologického novorozence v porodnici z pohledu matek" má charakter výzkumu. Práce je rozdělena do dvou částí - část teoretickou a praktickou. V teoretické části je ucelený obraz současné péče o fyziologického novorozence v porodnici. Dále je zde nastíněna problematika procesu tvorby hlubokých citových vazeb mezi matkou a dítětem, které vznikají během prvních společně trávených chvil. V praktické části se zjišťují přání a očekávání matek, jaká mají v průběhu doby strávené v porodnici spolu s miminkem. Cílem práce bylo zjistit priority v péči o fyziologického novorozence v porodnici z pohledu matek. Tento cíl byl splněn. Ke zpracování dané problematiky a zjištění jmenovaného cíle bylo zvoleno kvalitativní výzkumné šetření za pomoci nestandardizovaného rozhovoru, který proběhl se třemi ženami v šestinedělí a pěti, jejichž porod proběhl v průběhu předchozího roku. Na základě výsledků byly zodpovězeny tyto výzkumné otázky. Mají matky zájem o více informací od zdravotnického personálu v oblasti péče o fyziologického novorozence během pobytu v porodnici? Jsou matky spokojeny se současnou podobou péče o fyziologického novorozence v porodnici? Jaká je nejdůležitější priorita v péči o fyziologického novorozence v porodnici z pohledu matek? Poznatky a výsledky z této bakalářské práce můžou být přínosem pro studenty následujících ročníků oboru porodní asistence. Dále může práce sloužit jako informační materiál pro již zkušené dětské sestry. Součástí práce je i základní edukační materiál pro začínající porodní asistentky o zásadách komunikace s matkami fyziologických novorozenců.
Current priorities in the care of physiological newborn infants as perceived by mothers in the Maternity Ward.
Keywords: ošetřovatelská péče; fyziologický novorozenec; matka; vztah; nursing care; physiological newborn; mother; relationship