Ošetřovatelská péče u žen s recidivujícím zánětem močového měchýře - Millerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce byla vypracována na téma Ošetřovatelská péče u žen s recidivujícím zánětem močového měchýře. Je to velmi aktuální a diskutované téma, protože zánětem močového měchýře se alespoň jedenkrát za život setkala každá žena. V případě prodělané infekce močového měchýře hrozí velké riziko recidiv. Infekce močového měchýře patří spolu s respiračními záněty mezi nejčastější infekce vůbec. Velké procento žen trpí záněty močového měchýře opakovaně a objevuje se u nich až několik atak ročně. Ošetřovatelská péče, informovanost a edukace je nedílnou součástí při kontaktu se ženou přicházející do ambulance s infekcí močového měchýře. Důležité je předání informací a kladení důrazu na dodržování preventivních zásad, které mají nezastupitelné místo v předcházení vzniku recidiv. Bakalářská práce je rozdělena na dvě části, část teoretickou a empirickou. Teoretická část se zabývá charakteristikou zánětu močového měchýře. Podrobněji je rozepsána kapitola preventivní opatření, kde jsou detailněji popsány preventivní postupy v předcházení vzniku recidivujících zánětů močového měchýře. Je zde popsána ošetřovatelská péče o ženy se zánětem močového měchýře a uvedeno i několik ošetřovatelských diagnóz, které se mohou u žen vyskytovat. V bakalářské práci byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit, zda jsou pacientky spokojeny s informacemi o svém onemocnění a druhým cílem, zda onemocnění omezuje pacientky ve společenském životě. Bylo stanoveno pět hypotéz. První hypotéza - opakované recidivy zánětu močového měchýře omezují ženy v pracovním procesu. Druhá hypotéza - opakované recidivy zánětu močového měchýře omezují ženy v jejich sexuálním životě. Třetí hypotéza - opakované recidivy zánětu močového měchýře vyřazují ženy ze společenského života. Čtvrtá hypotéza - informovanost pacientek v této oblasti je nedostačující. Pátá hypotéza - ženy s recidivujícím zánětem močového měchýře nedodržují režimová opatření. K ověření hypotéz bylo použito kvantitativní výzkumné šetření. Výsledky šetření nám potvrdily první hypotézu, kdy v pracovní neschopnosti z důvodu zánětu močového měchýře muselo být až 80 % žen. Druhá hypotéza byla také potvrzena - 83 žen uvedlo omezení v jejich sexuálním životě. Třetí hypotéza, skutečnost, že se ženy cítí být omezeny ve společenském životě, byla nepotvrzena. Potvrdila se nám hypotéza číslo čtyři: informovanost pacientek v této oblasti je nedostačující. Z výzkumného šetření vyplývá, že většina dotazovaných respondentek je nedostatečně informována o svém onemocnění. Pátá hypotéza se potvrdila, přičemž z výzkumného šetření vyplývá, že více než polovina dotazovaných respondentek dodržuje pouze některá preventivní opatření. K výzkumnému šetření byla využita kvantitativní metoda sběru dat za pomoci nestandardizovaného anonymního dotazníku pro ženy postižené recidivujícím zánětem močového měchýře. Dotazníky byly určené ženám navštěvující urologické a gynekologické ambulance ve Fakultní nemocnici Plzeň a v Nemocnici České Budějovice a.s.. Výzkumné šetření bylo provedeno v lednu 2014 až březnu 2014. Ženám bylo rozdáno 150 dotazníků, ke konečnému zpracování bylo použito 120 dotazníků z důvodu vyřazení neúplných nebo zcela prázdných dotazníků. Dotazník obsahoval 25 otázek - 1 otevřená otázka, 4 polouzavřené otázky a 20 uzavřených otázek. Výsledky z výzkumného šetření byly zpracovány do grafů pomocí počítačového programu Microsoft Excel. V diskuzi jsou výsledky výzkumného šetření porovnávány s odbornou literaturou. Práce by měla sloužit k seznámení se s infekcí močového měchýře, následnému dodržování preventivních postupů a vyvarování se případných chyb a omylů v ošetřovatelské péči. Závěrečným výstupem této práce je informační brožura pro ženy trpící recidivujícím zánětem močového měchýře.
Nursing care for women with recurrent cystitis
Keywords: Infekce močového měchýře; ošetřovatelská péče; prevence; informovanost; Infection of the urinary bladder; Nursing care; Prevention; Awareness