Keramické hrací kameny - Pich, Jakub (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním cílem této diplomové práce je přiblížení problematiky hracích kamenů se zaměřením na šachovou hru. Řeším i jejich vlastní design v kontextu interiéru architektury. Výtvarné pojetí dohromady s praktickým provedením jsem koncipoval dle vlastního výtvarného cítění a názoru. Teoretická část práce se zabývá zejména řešením otázky původu šachové hry jako celku, jejího významu z hlediska historického, proměnami této hry a jejím praktickým využitím. Dále rozvádí specifikaci jednotlivých šachových figur, hracího pole a jejich významu po stránce umělecké. Vzhledem k tomu, že je má diplomová práce koncipována z velké části jako práce praktická, a jako taková nepřináší pouze teoretické poznatky, nechybí v její druhé části ani technické i materiálové informace, praktická ukázka a prezentace vzniklého díla. Teoretická práce je v závěru doplněna o obrazovou přílohu z části praktické.
Ceramic Chequers