Inkluzivní vzdělávání sociálně znevýhodněných dětí v mateřské škole - Vobejdová, Helena (Jihočeská univerzita, 2015)
Téma bakalářské práce je inkluzivní vzdělávání sociálně znevýhodněných dětí v mateřské škole. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. V teoretické části se zabývám problematikou sociálně znevýhodněných dětí a možnostmi jejich vzdělávání integrací a inkluzí. V teoretické části je dále popisována historie, kultura, jazyk a specifika romské kultury. V neposlední řadě je teoretická část zaměřena na předškolní věk dítěte a na stupeň vzdělávání v tomto období mateřskou školu a přípravné třídy. Praktická část je zaměřena na mé zkušenosti získané při vzdělávání sociálně znevýhodněných dětí v mateřské škole. Praktická část je koncipována formou projektu.
Inclusive education of socially disadvantaged children in kindergarten
Keywords: sociální znevýhodnění; inkluze; integrace; romská menšina; předškolní věk; mateřská škola; přípravné třídy; social disadvantage; inclusion; integration; Romany minority; pre-school age; preparatory classes; nursery school