Možnosti fyzioterapie u osob s dětskou mozkovou obrnou - Lintner, David (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi fyzioterapie u osob s dětskou mozkovou obrnou (DMO). Hlavním cílem je tyto možnosti aplikovat v rámci léčebného rehabilitačního plánu. Teoretická část obsahuje veškeré informace o problematice DMO. Dále zahrnuje vývojovou kineziologii, která je nedílnou součástí v diagnostice a terapii u tohoto onemocnění. V poslední části se nachází výčet způsobů léčby, které patří do komplexní terapie. Metodologická část popisuje proces realizace výzkumu, tzn. výzkumný vzorek, metody sběru dat, průběh terapie, etiku výzkumu a limity výzkumu. Praktická část je zpracována formou kvalitativního výzkumu, tedy případové studie, u které je podrobně popsaný vstupní i výstupní kineziologický rozbor a následná terapie v rámci krátkodobého a dlouhodobého rehabilitačního plánu. Vyšetření se skládá (mimo anamnézy u vstupního kineziologického rozboru) z aspekce, palpace, goniometrie, orientačního vyšetření síly, neurologického vyšetření aj. Výstupní kineziologický rozbor ukázal, že byl pozitivní efekt terapie. Výzkum probíhal přes měsíc a byl předčasně ukončen pandemií COVID-19 a následujícím vyhlášením nouzového stavu.
Possibilities of physiotherapy in people with cerebral palsy
Keywords: DMO; vývojová kineziologie; kineziologický rozbor; CP; developmental kinesiology; kinesiological analysis