Sociální situace u dětí trpících enurézou - Klečková, Romana (Jihočeská univerzita, 2008)
Sociální situace u dětí trpících enurézou V procesu socializace lidé často dosahují určitého sociálního statusu (zařazení na společenském žebříčku). Sociální vývoj a postavení člověka jsou zásadním způsobem ovlivňovány jeho zdravotním stavem. Ten je možno pokládat za základní determinantu celého socializačního procesu i udržení dosaženého sociálního statusu člověka, neboť společenské postavení člověka dokonale zdravého a plně výkonného je podstatně jiné než postavení člověka chronicky nemocného, s defektem nebo pohybovým omezením. Enuréza patří k nejčastějším dlouhodobým problémům v pediatrii. Řadou epidemiologických studií bylo prokázáno, že 15 - 20% pětiletých a 10% sedmiletých dětí má potíže s úniky moče. Pomočování přináší dětem psychické a sociální problémy. Tyto problémy mohou děti výrazně hendikepovat. Enuréza může být pro děti stresující, vyvolávající v nich pocity zahanbení, selhání, méněcennosti. Navíc pro řadu z nich znamená omezení v běžné aktivitě (cestování, účast na táborech, školních výletech apod.). Cílem práce je zjistit, zda a jak onemocnění zhoršuje sociální status dítěte ve společnosti vrstevníků. Výzkum byl prováděn na letním táboře pro děti trpící enurézou a enkoprézou, realizovaný Zdravotně sociální fakultou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. V diplomové práci byly použity následující metody a techniky sběru dat: metoda pozorování (zúčastněné skryté), metoda analýzy dokumentů (obsahová analýza), metoda dotazování (neřízený rozhovor). Výzkumem bylo zjištěno, že sociální status dětí trpících enurézou je ohrožen. V rámci sociálních interakcí se tyto děti na jedné straně ostatním dětem vyhýbají, protože se za své onemocnění stydí, na druhé straně potřebují sociální kontakt s vrstevníky. Všechny děti s enurézou ale nemusejí mít právě takové prožitky. Diplomová práce prokázala, že v sociální práci je nutná orientace na osobní identitu dítěte (tzn. děti se musí naučit vážit si samy sebe a posilovat v sobě dobré a zdravé sebevědomí).
Social situation of children suffering from enuresis
Keywords: Enuréza; socializace; sociální situace; status; vrstevníci; Enuresis; socialization; social situation; status; conteporaries