Poradenské a výcvikové centrum asistenčních psů - Vanišová, Romana (Jihočeská univerzita, 2009)
Mnoho osob s tělesným postižením potřebuje pomoc při uspokojování svých každodenních potřeb od druhé osoby. Tuto pomoc jim může poskytnout nejen rodina a lidé z okolí, odborníci a neziskové organizace, ale také asistenční pes, který může být zároveň společníkem a přítelem. Tito speciálně vycvičení psi pro osoby s tělesným postižením tak mohou člověku pomoci v lepším zapojení do běžného života. Organizace, které se zabývají výcvikem asistenčních psů, existují v České republice v současné době čtyři a zpravidla jsou nestátními neziskovými organizacemi. Cílem této práce je zmapovat situaci týkající se sociálního poradenství pro osoby s tělesným postižením ve vztahu k asistenčním psům a zpracovat návrh projektu na poradenské a výcvikové centrum asistenčních psů, který by vhodně doplnil stávající síť výcvikových center asistenčních psů a sociálních služeb pro osoby s tělesným postižením. Z provedeného výzkumu, který sloužil jako podklad pro zpracování návrhu projektu poradenského a výcvikového centra, vyplynulo, že osoby s tělesným postižením, které vlastní asistenční psa, měly veškeré informace o možnosti jeho pořízení, financování výcviku, bylo jim poskytováno poradenství a jsou se službami stávajících výcvikových center spokojeni. Osoby s tělesným postižením, které asistenčního psa nevlastní, nemají dostatek informací o této možnosti a nevědí, kam se obrátit v případě zájmu o asistenčního psa. Dále z výzkumu vyplynulo, že více než polovina dotázaných organizací poskytujících sociální služby, neposkytuje svým klientům informace o asistenčních psech a související problematice. Na základě těchto výsledků jsem sestavila návrh poradenského a výcvikového centra asistenčních psů, který by mohl obohatit stávající síť služeb ve vztahu k asistenčním psům. Toto centrum se bude zabývat odborným sociálním poradenstvím, výcvikem asistenčních psů a osvětovou činností. Výsledky výzkumu také ukazují, že je nutné, v rámci takového centra, spolupracovat s organizacemi, které poskytují sociální služby osobám s tělesným postižením a provádět osvětovou činnost u široké veřejnosti.
Consulting and training centre of assistant dogs
Keywords: Poradenství; Asistenční pes pro osoby s tělesným postižením; Nestátní nezisková organizace; Consulting; Assistance dog for disabled people; Non-government organisation