Odpovědnost za škodu a náhrada újmy v pracovním právu - Oborníková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá odpovědností zaměstnavatele a zaměstnance za škodu a různými právy a povinnostmi stanovenými pro každého z obou účastníků pracovněprávních vztahů. Nejprve byla řešena problematika odpovědnosti za škodu a jejího rozdělení, bezpečnosti práce a prevence, a to především na základě studia Zákoníku práce. Tento teoretický legislativní základ byl porovnáván s každodenní realitou v existujících podnicích. Následně bylo zjištěno, jak efektivní jsou systémy bezpečnosti v těchto podnicích a jak jsou schopné zabránit případům nutnosti řešit náhradu škody.
Liability for Damage and Compensation for Damage in Labour Law
Keywords: odpovědnost za škodu; náhrada škody a újmy; zákoník práce; prevence úrazů; liability for damage; compensation for damage; labour code; accident prevention