Edukuje lékař seniora dostatečně o ovlivnitelných rizicích kardiovaskulárních onemocnění? - Michálková, Helena; Šedová, Lenka; Olišarová, Věra; Prokešová, Radka (Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2018)
Rozsáhlý výzkumný projekt byl zaměřen na preventivní intervence v kardiologii. Cílem příspěvku je prezentace dílčích dat z rozsáhlého šetření, která jsou zacílena na kardioprevenci z pohledu seniorů. K realizaci výzkumného šetření byl využit kvantitativní výzkum. Výzkumný soubor tvořilo 1992 respondentů a je reprezentativní pro jednotlivé skupiny občanů ČR ve věku nad 40 let. Dotazník se zaměřil na znalosti pacientů v oblasti ovlivnitelných rizikových faktorů. Tento příspěvek je zaměřen na hodnocení edukace, motivace a vlivu lékaře na životní styl respondenta. Pokud chceme zlepšit preventivní aktivity, snížit výskyt kardiovaskulárních onemocnění či snížit riziko vzniku komplikací, je vhodná edukace nezbytná. Právě zdravotnický personál, lékaři a také sestry by měli stát v popředí a pacientům předávat náležité informace.
Do doctors educate seniors sufficiently about influenceable risk factors for cardiovascular diseases?
Keywords: preventivní kardiologie; prevence; edukační činnost; kardiovaskulární onemocnění; preventive cardiology; prevention; education efforts; cardiovascular disease