Mýtus Kubata. Reprezentace jednoho českého typu v kultuře 19. a první poloviny 20. století. - Hlavatá, Marie (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zaměří na reprezentaci zbudovského sedláka Jakuba Kubaty v kultuře 19. a první poloviny 20. století. Tato osobnost, jejíž skutečné životní peripetie nejsou doposud přesně doloženy, se stala známou literární figurou několika románů, povídek i dramat. Tyto literární doklady budou v práci za využití dostupných databází (Caslin, Retrobi, ČEK) komplexně soustředěny a podrobně analyzovány. Hlavní pozornost práce bude věnována mytologizaci Kubaty jako národního typu a ideálu selského stavu. Reflektována bude rovněž dobová polemika o významu Kubaty, která se objevila v dobovém tisku v souvislosti se stavbou jeho pomníku na zbudovských Blatech r. 1904
The myth of Kubata. Representation of a Czech type in the culture of the 19th and the first half of the 20th century.
Keywords: Kubata; národní diskurs; mýtizace; dějiny 19. století; Kubata; national discourse; mytisification; 19th century history