Problematika uprchlíků, azylantů a cizinců v České republice z pohledu obyvatel Karlovarského kraje - Kavková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá problematikou uprchlíků, azylantů a cizinců v České republice, a to z pohledu obyvatel Karlovarského kraje. Jsou zde zmíněny základní pojmy, legislativa i orgány státní moci a nevládní organizace. V teoretické části jsem zjišťovala názory obyvatel Karlovarské kraje na tuto problematiku. Zajímaly mě také, zda se liší postoje mužů a žen. Z výzkumu však vyplynulo, že názory žen a mužů nejsou příliš rozdílné. Lidé Karlovarského kraje se o problematiku cizinců a uprchlíků u nás nezajímají.
The problems of the refugees and the foreigners in the Czech republic from the view of the Citizen of Karlovarsky region
Keywords: uprchlíci; cizinci; mezinárodní uprchlické právo; právní úprava České republiky; státní instituce; nevládní organizace; azylové zařízení; refugees; foreigners; international refugee law; legal regulations in the Czech republic; national institution; non-governmental organization; asylum establishment