Možnosti prevence závislosti na návykových látkách na druhém stupni základní školy - Nováčková, Dana (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce má teoreticko-empirický charakter. Část teoretická se zabývá pojmem závislost na návykových látkách a charakterizuje její jednotlivé typy a stádia. Dále popisuje možné projevy závislostí, příčiny a podmínky jejich vzniku a vliv závislostí na vývoj jedince a jeho život v sociální skupině a rodině. Zmapuje druhy, možnosti a účinnost vybraných forem prevence závislostí a možnosti základní školy v oblasti diagnostiky a zvládání uvedené závislosti. Praktická část je zaměřena na zjištění současného stavu závislostí na návykových látkách na druhém stupni základních škol v Českých Budějovicích a používané formy prevence na daných školách.
The possibilities of the dependence on the addictive drugs on the second grade at the primary school
Keywords: drogy; drogová prevence; drogová závislost; České Budějovice; návykové látky; drogy na základní škole; drugs; drugs prevention; drugs addiction; Ceske Budejovice; addictive substances; drugs at basic schools