Soubor pracovních listů k expozici "Haptické modely pro osoby se zdravotním postižením" - Šípová, Hana (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá vytvořením konvolutu pracovních listů k expozici haptických modelů, které jsou umístěny v dominikánském klášteře v Českých Budějovicích. Práce se skládá z teoretické a projektové části. První výše zmíněná část se věnuje historii kláštera z pohledu architektonického i kulturního. Dále jsou zpracovány jednotlivé haptické modely jak z hlediska historického, tak i popisného. V práci je také zohledněna metodika tvorby haptických modelů pro nevidomé. Poslední kapitola teoretické části je zaměřena na muzejní edukaci jako médium zprostředkování umění návštěvníkům, a to skrze samoobslužné pracovní listy pro žáky druhého stupně základní školy. Součástí je také stručná charakteristika výše zmíněné věkové kategorie. Projektová část se zabývá tvorbou pracovních listů včetně zkušební evaluace v kostele a přilehlé křížové chodbě kláštera. Zohledněna je i její následná reflexe.
Set of worksheets for the exhibition "Haptic models for people with disabilities"
Keywords: dominikánský klášter; České Budějovice; pracovní list; edukace; interaktivní expozice; haptický model; dominican monastery; České Budějovice; worksheet; education; interactive exhibition; hapt