Úloha porodních asistentek a dětských sester v zajišťování termomanagementu u fyziologického novorozence - Bartůšková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Teoretická část je zaměřena na zajištění termomanagementu u fyziologického novorozence. Zajištění optimálního termomanagementu u novorozence je velmi důležité pro jeho adaptaci na vnější prostředí po porodu, jelikož v prvních okamžicích po narození je novorozenec nejvíce náchylný ke ztrátám tepla. Regulace tělesné teploty je po porodu dítěte nedostatečná a nestabilní, a proto se novorozenec při nízké okolní teplotě rychle podchlazuje a naopak při vysoké teplotě přehřívá. Z tohoto důvodu by u novorozence měl ošetřovatelský personál minimalizovat ztráty tepla a zabraňovat jeho přehřátí. Prvním cílem bylo zmapovat znalosti ošetřovatelského personálu neonatologického oddělení v zajišťování termomanagementu u fyziologického novorozence na porodním sále. Druhým cílem bylo zmapovat způsob zajišťování termomanagementu u fyziologického novorozence na porodním sále. Výzkumné šetření bylo provedeno kvalitativním výzkumem formou hloubkových rozhovorů a skrytého pozorování dětských sester neonatologického oddělení v nemocnici v Českých Budějovicích. Všechny dotazované sestry prokazují znalosti, jak správně zajistit termomanagement u fyziologického novorozence na porodním sále a zároveň všechny sestry, které byly pozorovány, postupovaly při zajišťování termomanagementu dle standardu ošetřovatelské péče v neonatologii č. 513 Termomanagement u novorozence. Tato bakalářská práce by mohla sloužit jako studijní materiál pro studenty následujících ročníků porodní asistence. Dále by mohla být použita jako informační materiál pro již zkušené či začínající porodní asistentky a dětské sestry. Výstupem bakalářské práce je informační leták Zajištění termomanagementu u fyziologického novorozence.
The role of a midwife and a pediatric nurse in ensuring termomanagement by a physiological newborn
Keywords: fyziologický novorozenec; první ošetření novorozence; termomanagement; termoneutralita; ztráty tepla; physiological new-born baby; first treatment of new-born baby; thermal management; thermoneutrality; heat loss