Funkční analýza exprese komplexu HSP v odpovědi na chlad u Drosophila melanogaster - Štětina, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2015)
Konstitutivně pozorovaná up-regulace exprese Hsp70 často vedla k unáhledným závěrům o její nezbytnosti pro potřeby opravy chladového poškození, které je, mimo jiné, charakterizováno nesprávným skládáním/denaturací proteinů. V naší studii analyzujeme odolnost vůči chladu a expresi 24 různých mRNA transkriptů komplexu Hsps a dalších genů, které jsou spojovány s opravou poškození způsobeného chladem. Použili jsme dva kmeny D. melanogaster: divoký typ a mutantní Hsp70-, který postrádá všech 6 kopií genu hsp70. Zjistitli jsme, že larvy obou kmenů se neliší ve vzorech exprese cílových genů jak v průběhu dlouhodobé chladové aklimace, tak během zotavování z chronického vystavení chladu či akutního chladového šoku, tudíž nebyla pozorována ani žádná kompenzace na úrovni transkripce jiných Hsp genů za chybějící hsp70 u kmene Hsp70-. Chladová odolnost larev kmene Hsp70- byla narušena pouze tehdy, pokud byly larvy vystaveny silnému akutnímu chladovému šoku o teplotách rovnajících se -8°C či menších. Žádný rozdíl v chladové odolnosti nebyl pozorován, pokud byly larvy larvy vystaveny chronickému mírnému chladu při teplotě 0°C či mírnému akutnímu chladovému šoku při teplotách nejníže -4°C. Na základě našich výsledků tvrdíme, že podstata chladového poškození způsobeného silným chladovým šokem se liší od té, způsobené mírným chladem a pouze v prvním případě je exprese Hsp70 důležitá pro opravu chladového poškození u larev D. melanogaster.
Functional analysis of HSP complex expression in response to cold in Drosophila melanogaster
Keywords: chladová odolnost hmyzu; chladová aklimace; šokové proteiny; exprese genů; inducibilní Hsp70; insect cold tolerance; cold-acclimation; Heat shock proteins; gene expression; inducible Hsp70