Mateřská škola jako životní prostor a dítě předškolního věku v pohledu Marie Montessori - Rodová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá předškolním věkem a pohledem na výchovu očima M. Montessori. Cílem je poukázat na přínos montessoriovských materiálů a jejich využití v předškoních zařízeních. Teoretická část popisuje historický vývoj předškolního vzdělávání, psychologický, sociologický vývoj dítěte předškolního věku, hru a alternativní programy. Zaměrila jsem se především na pedagogiku M. Montessori, kterou jsem teoreticky vysvětlila. Praktická část obsahuje srovnání tří zvolených zařízeních: MŠ Vokovická Praha 6, třída podle Montessori při ZŠ Meteorologická Praha a třída podle Montessori v Táboře. Ve všech těchto zařízeních jsou uplatňovány principy montessoriovské pedagogiky. Je pracováno nejenom s originálními montessoriovskými materiály, ale také s dalšími, které splňují určité normy a některé si učitelky vyrobily samy. V MŠ Vokovická se užívají i běžné hračky. I přes některé rozdíly se všechna zařízení shodují v základní myšlence: kladou do popředí dítě, tak jak to dělala M. Montessori.
Nursery School as the Life Space and a Child of Preschool Age in the View of Marie Montessori
Keywords: předškolní výchova; dítě předškolního věku; hra; pedagogika M. Montessori; montessoriovské materiály.; preschool education; child of preschool age; socialization; game; alternative programmes; pedagogy of M. Montessori; montessori materials.