Prognóza sociálních služeb v kontextu demografického vývoje na území města Vlachova Březí - Petrů, Libuše (Jihočeská univerzita, 2010)
Demografický vývoj je významným faktorem, který ovlivňuje celkovou podobu sociálních služeb v daném regionu. Při hodnocení poptávky po sociálních službách je nutno brát zřetel na počet obyvatel v regionu, věkovou strukturu a střední délku života, porodnost a úmrtnost. Ve Vlachově Březí žije k 31.12.2008 1691 obyvatel. Na většinu sociálních služeb, jsou občané odkázáni v rámci jiných obcí prachatického okresu. Příspěvek na péči se poskytuje osobám závislým na pomoci jiné fyzické osoby za účelem zajištění potřebné pomoci a slouží především k zajištění sociální péče příjemci příspěvku. Na území obce s rozšířenou působností Prachatice pobíralo k 31.12.2009 příspěvek na péči 1184 příjemců. Cílem práce bylo na základě analýzy dokumentů, jejich statistického zpracování a zařazení do kontextu budoucího demografického vývoje stanovit prognózu poptávky sociálních služeb na území města Vlachova Březí pro roky 2010 - 2020 ve věkových skupinách 0-7 let, 15-18 let a 65+ let. Další cílem pak bylo zhodnotit efektivitu využívání příspěvku na péči jejich příjemci a finanční náklady na příspěvek u věkové skupiny 65+ na území města Vlachova Březí. Z prognóz vývoje počtu obyvatel pro jednotlivé věkové skupiny a zhodnocení současného stavu nabídky sociálních služeb vyplývají následující závěry. Vzhledem k faktu, že raná péče (pro děti ve věku 0 -7 let) v současnosti v nejbližším okolí neexistuje, lze v budoucnosti předpokládat nutnost zřízení takové služby v centru okresu (Prachatice), která bude saturovat potřeby této cílové skupiny v dané spádové oblasti. Pokrytí sociálními službami pro věkovou skupinu 15 - 18 let je v současnosti nedostatečné, a proto by mělo být hlavní prioritou vybudování nízkoprahového zařízení pro děti a mládež. U věkové skupiny 65+ se předpokládá růst této populace. Domov pro seniory není zřízen ve Vlachově Březí ani v jeho nejbližším okolí a nelze v dohledné době počítat s jeho vybudováním. Jako vhodná alternativa k domovu pro seniory se pro dané území jeví zřízení pečovatelského domu současně s posílením pečovatelské služby. Z výzkumu dále vyplývá, že výdaje na příspěvek na péči nejsou vynakládány efektivně a finanční náklady na jeho výplatu vzrostou během dalších 10 let až 1,5 násobně. Je zřejmé, že v budoucnu bude nutné přehodnotit současný systém výplaty příspěvku případně přehodnotit míry závislosti příjemců. Tato práce může sloužit jako pracovní podklad využitelný pro plánování sociálních služeb v daném regionu. Dalším přínosem pak je možnost využití poznatků v dalším výzkumu této problematiky a možnost diseminace výsledků výzkumu (odborné časopisy, školení).
Prognosis of social services in the demographic development context in the area of Vlachovo Březí municipality
Keywords: demografická prognóza; finanční náklady; plánování sociálních služeb; regionální vybavenost; sociální služby; Demographic prognosis; financial costs; social care planning; regional facilities; social care services