Postoje studentů denní formy studia Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity k vlastní uplatnitelnosti na trhu práce - Koišová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Ve své diplomové práci zjišťuji postoje studentů ZSF JU k jejich budoucímu uplatnění na trhu práce. Přestože situace nezaměstnanosti v ČR a stejně tak situace v Jihočeském kraji je příznivá, absolventi škol a mladí lidé stále patří ke skupině nejvíce ohrožené na trhu práce. V první kapitole diplomové práce popisuji teoretická východiska této problematiky. V této části je vymezena problematika celkové nezaměstnanosti ČR a konkrétněji nezaměstnanost v Jihočeském kraji, kde sídlí ZSF JU. Popisuji trh práce a zaměřuji se na problém nezaměstnanosti absolventů a mladých lidí, jejichž situaci popisuji v závislosti na dosaženém vzdělání a porovnávám jejich situaci v ČR se zahraničím. Dále popisuji ZSF JU a vymezuji problematiku pomáhajících profesí, jichž se obory na ZSF JU týkají. Cílem mé práce bylo zjistit, jak si studenti představují své budoucí povolání, zda chtějí zůstat v oboru, který vystudovali a případně proč by se chtěli/nechtěli uplatnit v oboru, který vystudovali. Z výsledků je zřejmé, že studenti ZSF JU se v budoucnu na trhu práce chtějí uplatnit v oboru, který studují. Výzkum byl prováděn pomocí dotazníkového šetření. V praktické části diplomové práce jsem porovnávala postoje studentů zdravotních a sociálních oborů. Dále jsem porovnávala postoje studentů, kteří studují v bakalářských oborech a studentů, kteří pokračují ve studiu v rámci navazujícího studia. Při porovnávání mezi sociálními a zdravotními obory spatřuji rozdíly v postojích studentů, stejně tak při porovnávání bakalářských a magisterských programů. Diplomová práce by mohla být přínosná pro ÚP ČR a ZSF JU a současně i pro představitele státní správy, jež celý systém terciárního školství řídí a monitorují.
Attitudes of Students selected fields Faculty of Health and Social Studies University of South Bohemia in České Budějovice for their own employability in the Labor Market
Keywords: trh práce; absolventi; Zdravotně sociální fakulta JU; pomáhající profese; labor market; graduates; Faculty of Health and Social Studies University of South Bohemia; helping professions