Život s dyslexií. - Marešová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Ve své diplomové práci se zabývám problematikou života s dyslexií, resp. jak ovlivní specifické poruchy učení život jedince. Hlavním cílem mé diplomové práce je zkoumat, jak ovlivní specifická porucha učení osobnostní a vzdělávací rozvoj jedince. Mezi dílčí cíle mé práce patří: zjistit přístup rodičů k dítěti se specifickou poruchou učení, zjistit přístup učitelů na základní škole, střední škole případně vysoké škole, zaznamenat pocity jedince od základní školy po současnost, zkoumat možnosti uplatnění, porovnat přístupy učitelů a životní cestu s jedinci, kteří poruchou netrpí, zjistit informovanost jedince o své poruše, zjistit do jaké míry specifická porucha učení jedince ovlivnila. Teoretická část diplomové práce se zabývá charakteristikou specifických poruch učení a jejich příčinou, klasifikací projevů jednotlivých specifických poruch učení, diagnostikou dyslexie, pedagogickou diagnostikou specifických poruch učení, dyslexií a její projevy v dospělosti a v neposlední řadě také reedukací dyslexie. V praktické části budu zkoumat, zda a jak ovlivnila porucha učení život konkrétních jedinců od počátku vzdělávání do dospělosti. Výzkumný vzorek budou tvořit dospělí jedinci se specifickými poruchami učení v anamnéze i bez anamnézy. Základní metody šetření budou dotazování a rozhovor. Praktická část mé práce bude vycházet z části teoretické.
Will specificic failures of learning influence individual´s journey throught his life?
Keywords: Specifické poruchy učení; dyslexie; diagnostika SPU; reedukace a kompenzace dyslexie; Specific learning difficulties; dyslexia; learning disabilities diagnosis; reduction and compensation of dyslexia