Adopce afrických dětí na dálku v České republice - Žílová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce pojednává o problematice adopce afrických dětí na dálku v České republice a způsoby zapojení se do této humanitární činnosti. Je zaměřena na podmínky jedné z možných forem podpory dětí v chudých zemích světa a to v afrických státech Keňa a Guinea. Představena je situace dětí ve vybraných zemích z pohledu chudoby, negramotnosti a nemocí (AIDS/HIV). Dále podmínky adopce dětí na dálku, co to obnáší pro "adoptivního rodiče" v České republice a jaký přínos to má pro dítě v Guineji a v Keni. Jaké jsou možné pozitivní, ale i možné negativní aspekty adopce afrických dětí. Představeny budou nevládní organizace "Humanistické centrum Dialog" a "Humanistické centrum Narovinu". Jejich aktivní činnost v průběhu let, rozhovory s koordinátory a "adoptivními rodiči". Zmíněny budou též jejich další aktivity jako Světový pochod za mír a nenásilí, ples Afrika atd. Pomocí rozhovorů s koordinátorkami center a "adoptivními rodiči" provedu analýzu rozhovorů s použitou literaturou. Závěr je, že pozitivní aspekty jednoznačně převažují nad negativními a adopce na dálku má smysl.
Adoption of African children at a distance in the Czech Republic
Keywords: Adopce na dálku; Keňa; Guinea; Afrika; Centrum Narovinu; Centrum Dialog; Child sponsorship; Kenya; Guinea; Africa; Center Narovinu; Center Dialog