Individualita a normalizace - aplikace teoretických poznatků v objektové realizaci - Koubek, Václav (Jihočeská univerzita, 2017)
Léta normalizace měla velký vliv na rozvoj lidské individuality, tedy i na rozvoj lidské osobnosti odrážející se ve výtvarném projevu. Tato bakalářská práce Individualita a normalizace proto zkoumá tuto problematiku na pozadí základních historických událostí v Evropě a v naší zemi po 2. světové válce, které v Československu vyústily v období totalitního režimu a dobu normalizace. Na základě těchto poznatků na vybraných příkladech práce popisuje, jak byla v období totality u nás ovlivňována umělecká scéna, zejména svoboda tvůrčího projevu, která je se svobodným rozvojem individuality neoddělitelně spjatá. Praktická část práce je objektovou realizací na toto téma.
Individuality and Normalization - Application of Theoretical Knowledge in Artistic Work in Auctorial Realization
Keywords: Normalizace; individualita; kreativita; svoboda; komunismus; underground; disent; propaganda; Normalization; individuality; creativity; freedom; communism; underground; dissent; propaganda