Terminologie nového občanského zákoníku z oblasti dědického práva a analýza ekvivalentního vyjádření ve francouzštině - Zummerová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem této práce je terminologie nového občanského zákoníku z oblasti dědického práva a analýza ekvivalentního vyjádření ve francouzštině. Tato práce je zaměřena především na právní jazyk a na oblast dědického práva v novém občanském zákoníku. Práce je rozdělena do několika kapitol, které se zabývají nejprve právním jazykem v češtině a francouzštině, poté způsoby překladu se zaměřením na překlad právní a pak na samotné dědické právo a jeho nové jevy. Nakonec se zabývá novými právními termíny a možností jejich překladu a ekvivalentního vyjádření ve francouzštině.
Terminology of the new Civil Code regarding to law of succession and analysis of equivalent expression in French
Keywords: nový občanský zákoník; dědické právo; právní jazyk; terminologie; právní překlad; ekvivalentní vyjádření ve francouzštině; new civil code; law of succession; legal language; terminology; translation of legal terms; possible translation in French