Kvalita života seniorů a jejich potřeby v domovech pro seniory - Forejtníková, Marie (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá kvalitou života seniorů a jejich potřebami v domovech pro seniory. První kapitola se zabývá stárnutím a stářím, rozdělením stáří a přípravou na stáří. Ve druhé kapitole jsou popsány lidské potřeby a jejich dělení, poté je pozornost zaměřena na potřeby seniorů a na specifické potřeby seniorů v domovech pro seniory a bariéry v jejich naplnění. Třetí kapitola pojednává o kvalitě života a o jejím dělení a měření, soustřeďuje se na kvalitu života ve stáří a na souvislosti kvality života a potřeb seniorů v domovech pro seniory. Závěrečná kapitola popisuje domovy pro seniory, poté se zabývá standardy kvality sociálních služeb, individuálním plánováním, důrazem na životní příběh klienta a spoluprací s rodinou seniora, jakožto nástroji, které významně ovlivňují naplňování specifických potřeb a tím ovlivňují kvalitu života seniorů v domovech pro seniory.
Quality of life of seniors and their needs in retirement homes
Keywords: stáří; senior; lidské potřeby; kvalita života; potřeby ve stáří; domovy pro seniory; old age; senior; human needs; quality of life; needs in old age; homes for the elderly