Téma Matka a dítě v arteterapeutické práci - Sochorová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce je věnována arteterapeutickému tématu Matka a dítě zpracovanému technikou akvarelu a koláže. Cílem této bakalářské práce je zmapovat možné způsoby zpracování tohoto tématu a jeho interpretační potenciál. Výzkumná studie využívá smíšeného designu. Kvantitativní část práce se zaměřila na zjištění častých a ojedinělých způsobů zpracování tohoto tématu. Tato byla následně doplněna kvalitativní částí, kterou tvoří interpretační potenciály těchto zobrazení. V kvalitativní části byly vedeny nestrukturované rozhovory se třemi participanty výzkumu o jejich způsobu zpracování tématu Matka a dítě. Informace z těchto rozhovorů byly dále dány do kontextu našich interpretačních potenciálů. Výsledky naší studie naznačily dva časté způsoby zpracování tématu a několik méně častých. Z interpretačního hlediska se téma Matka a dítě ukázalo jako bohaté, v některých případech přesahující i do jiných témat jako je rodina či Adam a Eva.
Theme of Mother and child in art therapy work
Keywords: Matka a dítě; projektivně-intervenční arteterapie; interpretace; Mother and child; projective-interventional art therapy; interpretation