Některé aspekty pastoračního doprovázení osob s postižením - Umlaufová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
V této bakalářské práci se zabývám některými aspekty pastoračního doprovázení osob s postižením. Cílem je popis zásad pastorační práce s lidmi s postižení. První kapitola je zaměřena na vymezení pojmů pastorace a handicap. Další kapitola popisuje základní zásady pastorační práce s postiženými. Zde se především zaměřuji na specifika vedení rozhovorů s jednotlivými typy lidí různě postižených. V rámci tématu se také věnuji komunikačním a jiným bariérám, které brání vedení efektivního rozhovoru s postiženými. U některých typů postižení uvádím vhodné pomůcky pro pastoraci či přímo odkazuji na některé české i zahraniční křesťanské organizace, které se pastorací handicapovaných zabývají. Ve třetí kapitole se zabývám častými tématy při pastoraci s lidmi s postižením, mezi které řadím témata: utrpení, smysl života, segregace, sebepojetí a partnerské vztahy. Příloha obsahuje příběhy pastorujících, kteří získali během pastorace zkušenosti s postiženými
Some aspects of pastoral accompaniment of persons with disabilities
Keywords: pastorace; handicap; komunikace; pastorační pomůcky; utrpení; smysl života; pastoral; handicap; communication; pastoral aids; suffering; the sense of