Knoflík v proměnách času - Stránská, Daniela (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem mé práce je popsat historický vývoj spínadel od pravěku po současnost. Vývoj spínadel je popsán spolu se stručným vývojem módy od pravěku po 19. století. Část své práce věnuji výrobě knoflíků v Čechách. Pro Čechy v 18. a 19. století je charakteristická domácí výroba knoflíků. Jednotlivé kapitoly (č. 5 až č. 11) popisují výrobu knoflíků. Kapitoly jsou dělené podle materiálu, z kterého je knoflík vyroben. Popisuji proces výroby od surového materiálu po hotový knoflík. U každého druhu knoflíku jsou uvedeny lokality, kde se vyráběl a kde se vyrábí v součastné době. Následující kapitola se věnuje sbírkám knoflíků na našem území, konkrétně jsem popsala muzea, kde se nacházejí expozice knoflíků. Při prostudování materiálů jsem objevila spoustu zajímavostí, některé jsem uvedla v poslední kapitole své práce.
The butoom on the times transformation
Keywords: spínadlo; knoflík; historie vývoje; výroba v Čechách; lokality výroby; druhy knoflíků; expozice knoflíků; the claps; the butoom; history of the development; manufacture in Czech; regions of the manufacture; kind of the butooms; exposition of the butooms