Posouzení zdravotního stavu a trénovanosti sportovních koní - Hůlková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem BP bylo shromáždit na základě literárních podkladů základní informace o významu, metodách a postupech tréninku sportovních koní a o posuzování zdravotního stavu koní při jejich využití v jednotlivých sportovních disciplínách. V práci jsou definovány základní pojmy vztahující se k tréninku koně a rozlišeny jednotlivé metody tréninku (kontinuální, intervalový, střídavý). Samostatně je pozornost věnována výběru koně pro nejfrekventovanější sportovní disciplíny a základním tréninkovým postupům využívaným pro přípravu těchto koní. Je zmíněna i oblast výběru dostihových koní a tréninkové postupy u dostihových koní. Posouzení zdravotního stavu koně zahrnuje postup při zjišťování základních fyziologických hodnot jednotlivých tělesných funkcí. Jsou vyvozeny závěry formulované jako doporučení pro uživatele sportovních koní.
Assessment of traning and health status of sport horses
Keywords: Koně; trénink; tréninkové postupy; zdravotní stav; Horses; training; training methods; equine health