Zvláštnosti trestné činnosti hospodářského charakteru páchané cizinci a její vliv na stínovou ekonomiku ČR - Pozníček, Jan (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce je zaměřena na trestnou činnost cizinců na území České republiky po roce 1989. Porovnáním získaných dat je ukázán vývoj a podíl jejich trestné činnosti na celkovém stavu kriminality v ČR. Na základě získaných poznatků z odborné literatury, z rozhovorů s policisty Krajského ředitelství policie Praha a z osobních zkušeností autora jsou v práci popsány způsoby páchání vybraných druhů trestné činnosti, se kterými se může v životě setkat každý občan. Zvláště pak je pozornost zaměřena na hospodářskou kriminalitu a její vliv na růst stínové ekonomiky v ČR.
The specialities of the criminal action of the business character being wronged by foreigners and its influence on the shadow economic of The Czech Republic
Keywords: Stínová ekonomika; hospodářská trestná činnost; cizinec