Ekonomické zodnocení produkce vepřového masa - Blažková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá ekonomickým zhodnocením produkce vepřového masa v Zemědělském družstvu Opařany v období 2007 ? 2010. Hodnoceny byly nejen ekonomické ukazatele, ale také ukazatele produkce a reprodukce. Posouzena byla také výživa a krmení prasat a to z titulu vlivu na produkci i reprodukci a podílu na nákladech vynaložených v chovu prasat. Vyhodnocení ukazatelů je provedeno nejen v čase, ale i v prostoru, za použití průměrných hodnot chovatelů bramborářské výrobní oblasti v České republice. V roce 2008 se družstvu zhoršily ukazatele charakterizující chov a také vzrostly náklady krmného dne, výsledkem byla ztráta 10,11 Kč na 1 kg živé hmotnosti jatečného prasete. Od roku 2008 se družstvo postupně zlepšuje. V roce 2010 bylo odchováno 23 selat na prasnici za rok, ve výkrmu družstvo dosáhlo denního přírůstku 0,68 kg. V ukazatelích reprodukce se družstvo pohybovalo nad průměrem ČR. Dařilo se také snižovat náklady, v roce 2010 produkovalo družstvo 1 kg živé hmotnosti jatečného prasete za 33,25 Kč. I přes uvedené zlepšení byla produkce vepřového masa pro ZD Opařany po celé sledované období ztrátová. V roce 2010 družstvo ztrácelo na každém prodaném kilogramu jatečného prasete 5,36 Kč.
Economic evaluation of pork production
Keywords: ekonomika jatečných prasat; chov prasat; ekonomika vepřového masa; economic evaluation of pork production; profitability of pork production