Bioplynové stanice - forma obnovitelných zdrojů energie - Voborská, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem diplomové práce je problematika bioplynových stanic jako zdroje obnovitelné energie. Diplomová práce se zaměřuje na energii z biomasy, vznikající uvnitř bioplynových stanic, a následným vhodným využitím této energie. Konkrétně se zabývá tepelnou energií, která uvnitř bioplynových stanic vzniká pouze jako odpadní produkt. Hlavním cílem této práce je tedy zhodnocení účinnosti bioplynových stanic jako zdrojů tepla pro obce se zaměřením na jižní Čechy. Na základě tohoto zhodnocení je dále vytvořen metodický postup vhodnosti využití tepla z bioplynových stanic v konkrétních obcích.
Biogas stations - renewable energy sources
Keywords: bioplynové stanice; obnovitelný zdroj energie; biomasa; elektrická energie; tepelná energie; účinnost bioplynových stanic; využití tepla z biopylnových stanic; vytápění obcí v jižních Čechách; biogas stations; renewable energy sources; biomass; electrical energy; thermal energy; effectiveness of the biogas stations; using heat from biogas stations; heating municipalities in South Bohemia