3D elektronová tomografie a korelativní mikroskopie - Bílý, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Elektronová tomografie umožňuje zobrazovat pozorované objekty ve formě zrekonstruovaných trojrozměrných virtuálních objemů s patřičným rozlišením odpovídajícím metodě elektronové mikroskopie. Tato práce je zaměřena především na aplikaci elektronové tomografie využívající náklonné série projekčních snímků pořízených transmisním elektronovým mikroskopem k zobrazení biologických preparátů za pokojové teploty. Prakticky byla zkoumána interakce viru klíšťové encefalitidy s nervovými buňkami a trojrozměrná ultrastruktura centrální elektrondenzní části bičíku 9 + 1 (Caryophyllaeides fennica). Dále byla elektronová tomografie kombinována s mikroskopií atomárních sil jako korelativní technika umožňující opakované pozorování ultratenkých řezů umístěných na elektronmikroskopické síťce.
3D ELECTRON TOMOGRAPHY AND CORRELATIVE MICROSCOPY
Keywords: Elektronová tomografie; TEM; ET; AFM; 3D rekonstrukce; Electron tomography; TEM; ET; AFM; 3D reconstruction