Historie a vývoj grafických technik a jejich význam. Tisk z výšky a jejich významní tvůrci. - Sedláková, Marie (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce si klade za cíl představit žákům 2. stupně grafické techniky tisku z výšky technikou metodologického videa, pro lepší pochopení a představu žáků. Teoretická část diplomové práce se zabývá grafikou, fenoménem, který nás provází již od pravěku. Představí techniku tisku z výšky, její vývoj a významné tvůrce. Seznámí žáky s nejvýznamnějšími grafickými díly historie a provede jejich rozbor. V závěrečné části představí nejčastější náměty a sociální aspekty grafické tvorby. Praktická část rozvede technologii naučného filmového výstupu a následnou aplikaci pro žáky různého školního věku a jeho závěrečné hodnocení jejich prací. Závěr bakalářské práce tvoří přílohy praktické části, ukázky předloh i výsledných prací.
History and development of the graphical techniques and its importance. Printing from height a its important authors.
Keywords: grafika; tisk z výšky; dřevořez; dřevoryt; šrotový tisk; linoryt; linořez; knihtisk; papír; matrice; Albrecht Dürer; Lucas Cranach; svět; Čechy; umělci; autoři; blokové knihy.; graphic; relief printing; woodcut; scrap printig; linocut; letterpress; paper; mat; Albrecht Dürer; Lucas Cranach; world; Czech; artists; authors; block books.