Připravenost středoškolských studentů na vysokoškolskou modulární výuku buněčné a molekulární biologie a genetiky - Pilíková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2023)
Předkládaná diplomová práce zkoumá zkušenost žáků středních škol se způsoby výuky a jejich očekávání od studia vysoké školy. Zvláštní pozornost je věnována vyučování témat molekulární a buněčné biologie a genetiky. Data byla získána pomocí dotazníkových šetření, kterých se zúčastnilo 83 učitelů a 527 studentů různých typů středních škol téměř ze všech krajů České republiky. Z výsledků výzkumu vyplývá, že při výuce na středních školách převládají tradiční vyučovací metody (výklad, práce s učebnicí nebo textem) a naopak málo se uplatňuje psaní seminárních prací, přednes referátů nebo prezentování, práce s odbornou literaturou, exkurze a praktická cvičení. Ve světle výsledků této práce je zřejmé, že při přechodu na modulární výuku na vysoké škole spojenou s implementací aktivizačních a badatelsky orientovaných metod se někteří studenti nemohou opřít o svou předchozí zkušenost.
Preparedness of high school students to study molecular and cellular biology and genetics in a modularized curriculum in a higher education institution
Keywords: střední školy; studenti; učitelé; molekulární biologie; buněčná biologie; genetika; kurikulum; dotazník; organizační formy; vyučovací metody; didaktika; vysoké školy; terciální vzdělávání; modul; modulární výuka; secondary schools; students; teachers; molecular biology; cell biology; genetics; curriculum; questionnaire; survey; teaching methods; didactics; higher education; tertiary education; universities; module; modular training