Vnitřní užití minerálních vod ve stravování - Vyžrálková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce na téma "Vnitřní užití minerálních vod ve stravování" se v teoretické části zabývá tématem doplňování tekutin, nejen kolik tekutin vypít ale také co pít a čemu se naopak vyvarovat. Následující kapitola popisuje co je balneologie, její historii a významné osobnosti. Teoretická část se zabývá především minerálními vodami, jejich vzniku a rozdělení. Závěr teoretické části uvádí, co jsou minerální látky a jejich vliv na lidské tělo. Výzkumnou část tvoří zhodnocení výsledků dotazníkového šetření. Cílem výzkumné části bylo zmapovat frekvenci konzumace minerálních vod v České republice u dospělé populace, se zaměřením na důvody konzumace minerálních vod a zjištění informovanosti populace o minerálních vodách. Podle dotazníkového šetření lidé minerální vody užívají, ale moc se nezajímají o složení či doporučené denní množství. Populace konzumuje minerální vody především kvůli chuti či doplnění tekutin.
Internal use of mineral water in nourishment
Keywords: Balneologie; Přírodní minerální voda; Léčivá minerální voda; Minerální látky; Balneology; Natural mineral water; Medicinal mineral water; Mineral substances