Co o vztahu člověka a zvířete v minulosti prozrazují stabilní izotopy - Kovačiková, Lenka (Academia, 2016)
Některé lehké stabilní izotopy (např. uhlíku, dusíku a kyslíku) obsažené v kostech a zubech zvířat nám ve spojení s archeozoologickými daty umožňují získat více informací o vztahu člověka a zvířat, klimatu nebo prostředí v minulosti. V posledních letech už nemají hodnoty stabilních izotopů v kostní tkáni zvířat význam pouze v souvislosti s výživou člověka, ale ukrývají potenciál samy o sobě. Jejich prostřednictvím můžeme odhalovat období rození mláďat a načasování zemědělských činností našich předků, změny v odstavování mláďat, dostupnost a složení krmiva apod.
What the stable isotope analysis reveals about past human-animal relationships
Keywords: stabilní izotopy; archeozoologie; sezonalita; zemědělské činnosti; stable isotopes; archaeozoology; seasonality; farming practices