Symbolism in Joyce's "Dubliners" - Hüttlová, Monika (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se soustředí na rozbor symbolů v knize Dubliňané, napsané významným irským spisovatelem Jamesem Joycem. V úvodu se zaměřuji na přijetí Joyce v Irsku, a na jeho život a dílo. Dále věnuji pozornost vydání a struktuře knihy. Jádrem této bakalářské práce je však rozbor symbolů v těchto následujících povídkách: Střetnutí, Penzion, Trapný případ, Matka, Nebožtíci. Tyto povídky jsem vybrala jako představitele čtyř pomyslných sekcí v Dubliňanech: dětství, dospívání, dospělost, veřejný život. Nebožtíci je sekce sama o sobě a v této sbírce povídek působí spíše jako doslov. Rozbor symbolů zároveň poskytuje důkladný výklad a interpretaci povídek.
Symbolismus v "Dubliňanech" Jamese Joyce
Keywords: Joyce; Dubliňané; Irsko; paralýza; zjevení; Joyce; Dubliners; Ireland; paralysis; epiphany