Sesterská uniforma v minulosti a dnes - Brynychová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této práce je zmapovat vývoj sesterského stejnokroje v našich zemích již od počátků ošetřovatelské profese ve 13. století až po současnost. Tato práce naznačuje vývoj služebního oděvu sester, který úzce souvisí s celou historií ošetřovatelství u nás. Jedná se o kvalitativní výzkum, historickou analýzu dat. Práce je rozčleněna do několika části. První z nich se zabývá řeholním oděvem u řádů a kongregací, které se problematikou ošetřovatelství zabývaly a zabývají. Řády jsou seřazeny podle doby začátku působení na našem území. Druhá část práce je věnována vlastnímu oděvu ošetřovatelek - zdravotních sester, od poloviny 19. století, kdy se datuje vlastní vznik ošetřovatelské profese, úzce spojený se jménem Florance Nightigalové, až po současnost.
Nursing uniform in the past and the today
Keywords: Historie ošetřovatelství; Sesterský stejnokroj; Sesterská uniforma; Řádový oděv; Pracovní oděv; the history of nursing; the nursing uniform; the regular uniform; the working clothes