Sociální dilemata resocializace podmíněně propuštěných osob - Lidová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá dilematickými situacemi, které řeší podmíněně propuštění jedinci. Primárně je cílena na získávání a udržení zaměstnání a s tím vzniklé dilematické situace. První část se věnuje teoretickému popsání procesu znovuzačlenění vězňů, faktoru práce ve věznici a činností Probační a mediační služby během podmíněného propuštění. Další část práce se zaměřuje na zaměstnávání, nástroje znovuzačleňování a dilematické situace u podmíněně propuštěných vězňů. Za účelem popsání dilematických situací, které cílová skupina zažívá během získávání práce byly v rámci sondáže pomocí polostrukturovaných rozhovorů tyto provedeny u vzorku tří informantů. Díky tomu vzniklo několik hlavních dilematických situací. Citace z rozhovorů s informanty jsou v rámci práce reflektovány poznatky z odborné literatury zabývající se problematikou zaměstnávání lidí po výkonu trestu odnětí svobody. V minulosti již mnoho prací popsalo dilemata a dilematické situace, se kterými může přijít do styku probační úředník, či jiný pracovník, zabývající se podmíněným propuštěním. Tato práce má však za cíl poukázat zejména na dilemata, která řeší konkrétně podmíněně propuštění.
Social dilemmas of resocialization of conditionally released
Keywords: dilematické situace; penologie; penitenciární péče; zacházení; postpenitenciární péče; podmíněné propuštění; podmíněně propuštění; vězení; vězni; výkon trestu odnětí svobody; Probační a mediační služba; dilemma situations; penology; penitentiary care; treatment; post-penitentiary care; parole; prison; prisoners; imprisonment; probation and mediation service