Management ošetřovatelské péče o fyziologického novorozence s využitím klasifikačních systémů NANDA, NIC a NOC - Michalová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
V diplomové práci se zabýváme problematikou ošetřovatelské péče o novorozence z pohledu standardizovaných klasifikačních systémů NANDA, NIC a NOC, které nabízejí mnoho možností pro zefektivnění, zjednodušení a zkvalitnění péče o novorozené dítě.Teoretická část této práce je zaměřena na ošetřovatelskou péči o fyziologického novorozence v období od prvních okamžiků po narození do propuštění z nemocničního zařízení, dále pak na standardizované klasifikační systémy NANDA, NIC a NOC, které představují společný ošetřovatelský jazyk. Empirická část diplomové práce je zpracována pomocí kvalitativně?kvantitativní strategie. Pro sběr validních dat jsme zvolili výzkumnou metodu obsahové analýzy dokumentů, modelování, myšlenkového experimentu a strukturovaného rozhovoru. Prvním cílem výzkumného šetření bylo identifikování použitelných souborů z jednotlivých klasifikačních systémů souvisejících s ošetřovatelskou péčí o fyziologického novorozence. Z publikace NANDA International Taxonomie II jsme prostřednictvím obsahové analýzy vybrali 9 ošetřovatelské diagnóz, z publikace Nursing Interventions Clasification (NIC) 9 ošetřovatelských intervencí a z publikace Nursing Outcomes Clasification (NOC) 5 očekávaných výsledků, vztahujících se k péči o fyziologického novorozence. Z vybraných ošetřovatelských diagnóz NANDA, intervencí NIC a očekávaných výsledků NOC jsme vypracovali výzkumný formulář a jako specifický dotazník ho předložili k validizaci respondentům - expertům v oblasti ošetřovatelské péče o novorozence. Druhým cílem bylo ověření využitelnosti vybraných souborů z klasifikačních systémů NANDA, NIC a NOC v klinické praxi. Výsledky validizace NANDA ošetřovatelských diagnóz jsme zpracovali dle Modelu validity diagnostického obsahu (Diagnostic Content Validity Model - DCV) dle Fehringa. U klasifikačních systémů NIC a NOC jsme stanovili absolutní a relativní četnosti jejich označení. Základní výzkumnou populací byly sestry pracující na neonatologických odděleních, ze kterých jsme cíleným výběrem vytvořili dva výzkumné soubory rozdělené dle nejvyššího dosaženého vzdělaní. První výzkumný soubor tvořilo 20 sester s vysokoškolským vzděláním a druhý výzkumný soubor představovalo 18 sester se středoškolským vzděláním. Výzkumné šetření bylo realizováno v období od ledna do března 2013 na neonatologických odděleních Nemocnice České Budějovice, a.s., Nemocnice Strakonice, a.s. a Nemocnice Písek, a.s. Naším třetím cílem bylo zjištění postoje sester na neonatologickém oddělení k využívání klasifikačních systémů v denní praxi. Dotazy, položené respondentům, jsme zaměřili na znalost a zdroj získaných vědomostí, jejich postoj a eventuální důvody bránící zavedení klasifikačních systémů do klinické praxe. Výzkum ukázal, že sestry nejsou příliš nakloněny začlenění nových standardizovaných klasifikačních systémů do klinické praxe. Výstupem diplomové práce je základní koncept ošetřovatelské diagnostiky, dle NANDA-I, NIC a NOC zaměřený na ošetřovatelskou péči o fyziologického novorozence na území České republiky. Ověřeno bylo 12 ošetřovatelských diagnóz taxonomie NANDA se 128 charakteristikami, 9 ošetřovatelských intervencí taxonomie NIC se 183 aktivitami a 5 výsledků ošetřovatelské péče NOC se 72 oblastmi hodnocení. V tomto výzkumném šetření bylo vybráno 100 charakteristik taxonomie NANDA (62 %). Z 9 souborů NIC ošetřovatelských intervencí vyplynulo 130 aktivit (71 %) použitelných v praxi. U 5 souborů očekávaných výsledků NOC bylo označeno 39 vhodných indikátorů (54 %). Výzkumným šetřením bylo zjištěno rozsáhlé množství pozoruhodných informací; bádání ale mimo jiné ukázalo i na nedostatky v oblasti ošetřovatelské péče o fyziologického novorozence.
Management of Nursing Care for Newborn Using Classification Systems NANDA, NIC and NOC
Keywords: standardizovaný klasifikační systém NANDA; NIC a NOC; pojem fyziologický novorozenec; management ošetřovatelské péče o fyziologického novorozence; standardized classification system NANDA; NIC and NOC; term physiological newborn; management of nursing care for physiological newborn