Uspokojování bio-psycho-sociálních potřeb u klientů s poruchou soběstačnosti v domácí péči - Tumpachová, Renata (Jihočeská univerzita, 2007)
Stále více se přesvědčujeme, jak je při hospitalizaci zapotřebí psychická podpora, která klienta motivuje ke uzdravení. Zjišťujeme, že rodinné zázemí nemužeme žádnému člověku nahradit, ani nejlepší lékařskou a ošetřovatelskou péči při hospitalizaci. Domácí péče může spojit odbornost s podporou rodiny. Snahou nemocnic i domácí péče by mělo být uspokojování všech bio-psycho- sociálních potřeb klienta. Ne vždy je tomu tak. Proto jsem si vybrala téma bakalařské práce: Uspkojování Bio-psycho-siciálních potřeb u klientů s poruchou soběstačnosti domácí péče. Sběr dat se uskutečnil formou dotazování, technikou dotazníků. Cílem prace bylo porovnat uspokojení nio-psycho-socialnich potřeb u klientů s poruchou soběstačnosti v domácí péči o proti zdravotnickému zařízení. Tento cíl byl sestaven na základě předpokladu, že biologické, psychické i sociální potřeby jsou lépe saturovány v domácí péči jak při hospitalizaci. Všechny hyhotézy byly výzkumem potvrzeny. Tato práce by měla informovat o výhodách péče o klienty v domácím prostředí a přála bych si, abz přispěla k užitku zdravotníkům i laikum kterí se o člověka s poruchou sobestačnosti starají.
Fulfilling of bio-psycho-social need in clients with independent disorder in home care
Keywords: klient porucha soběstačnosti biologické potřeby; psychické potřeby; sociální potřeby; domácí péče; client; independent disorder; bio need; psycho need; social need; home care