Problematika ošetřovatelské péče o pacienty s perkutánní endoskopickou gastrostomií. - Kubů, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem bakalářské práce byla problematika ošetřovatelské péče, poskytované lidem, ať již jim říkáme pacienti či klienti, s perkutánní endoskopickou gastrostomií. Perkutánní endoskopická gastrostomie je dle odborníků relativně jednoduchý operační výkon, který je však ve svém důsledku velmi efektivní. Za pomoci endoskopu zavede lékař do žaludku stomickou kanylu, jejíž jeden konec ústí právě v žaludku a druhý je vyveden přes kůži břicha ven. Zavedená kanyla poté slouží k podávání výživy. V rámci výzkumného šetření byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit problematiku ošetřovatelské péče o perkutánní endoskopickou gastrostomii u klientů v rámci ošetřovatelského procesu z pohledu sester. Druhý cíl se týkal úrovně využitelnosti nutričního screeningu v rámci ošetřovatelského procesu u klientů s perkutánní endoskopickou gastrostomií. Na tyto cíle navazovaly čtyři výzkumné otázky. K získání dat v rámci výzkumného šetření byla zvolena kvalitativní metoda výzkumu. Pro sběr dat byl použit hloubkový polostrukturovaný rozhovor, který byl veden s pěti sestrami z DÚSP v Černovicích. Rozhovory se sestrami byly v rámci kvalitativního šetření doplněny ještě přímým pozorováním respondentek s následným zapisováním zjištěných skutečností do záznamového archu.Z celého výzkumného šetření vyplývá, že ošetřovatelská péče o klienty s perkutánní endoskopickou gastrostomií má svá specifika, například při podávání stravy či při péči o stomický katetr. Též se ukázalo, že je z pohledu sester náročnější, například tím, že klade na sestry požadavky na znalosti vztahující se k PEG a jejímu ošetřování. Je zřejmé, že ošetřovatelská péče o klienta s perkutánní gastrostomií je péče, která musí být poskytována komplexně, v rámci holistického přístupu ke klientovi.Výsledky šetření budou poskytnuty zařízení, ve kterém šetření probíhalo a mohou sloužit ke zlepšení ošetřovatelské péče o klienty s gastrostomií a k vytvoření či úpravě stávajícího standardu ošetřovatelské péče o PEG.
Nursing Care for Patients with Percutaneous Endoscopic Gastrostomy.
Keywords: ošetřovatelská péče; ošetřovatelský proces; perkutánní endoskopická gastrostomie; výživa; nutriční screening; sestra; nursing care; nursing process; percutaneous endoscopic gastrostomy; nutrition; nutritional screening; nurse