Fyzioterapie u žen s dysmenoreou - Polenová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Předmětem této bakalářské práce je snížení či eliminace bolestí a jiného diskomfortu spojeného s menstruací pomocí fyzioterapeutických postupů. Cílem teoretické části práce je popsat časté funkční poruchy v pohybovém aparátu vyskytující se u žen s dysmenoreou. Tato teoretická část je zároveň doplněna informacemi o anatomii a fyziologii hlubokého stabilizačního sytému a ženského pohlavního systému. Druhého cíle, tedy sestavení vhodné cvičební jednotky pro konkrétní probandky, bylo dosaženo na základě zjištění určitých funkčních poruch u každé probandky během vstupního kineziologického rozboru. Cviky z navržené cvičební jednotky prováděly dané probandky v domácím prostředí po dobu pěti měsíců. V tomto časovém rozmezí byly jednou za dva týdny naplánovány schůzky, při kterých dané cviky byly postupně přidávány a kontrolovány. Na konci výzkumu byl proveden výstupní kineziologický rozbor a ten byl následně porovnán s údaji získaných při vstupním vyšetření. Tyto změny jsou následně zmíněny v diskusi spolu s porovnáním informací z použité literatury. U všech žen došlo subjektivně ke snížení intenzity bolestí v průběhu menstruace, u každé ženy měla však terapie různě velký vliv na řešení dysmenorey. Práce může sloužit nejen fyzioterapeutům, ale i širší veřejnosti, především ženám, které se pravidelně s bolestivou menstruací setkávají, jako možnost řešení jejich obtíží z jiného pohledu než jen z farmakologického.
Physiotherapy in women with dysmenorrhea
Keywords: dysmenorea; hluboký stabilizační systém; funkční porucha; menstruační cyklus; pánevní dno; fyzioterapie; dysmenorrhea; deep stabilizing system; functional disorder; menstrual cycle; pelvic floor; physiotherapy